Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στο Αγρίνιο

 


Δεκατρία χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου και στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου τελέσθηκε την Πέμπτη το πρωί ιερατικό συλλείτουργο και ακολούθως Αρχιερατικό Μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

 Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ  ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός  Χριστόδουλος Παρασκευαίδης, γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1939. Το 1962 έλαβε το πτυχίο της Νομικής και το 1967 το πτυχίο της Θεολογικής. Ήταν διδάκτωρ της Θεολογίας, πτυχιούχος της γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης δε της ιταλικής και γερμανικής γλώσσας. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1961 και πρεσβύτερος το 1965. Διετέλεσε επί 9 χρόνια ιεροκήρυκας και πνευματικός προιστάμενος του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσας) στο Παλαιό Φάληρο, και επί 7 χρόνια Γραμματεύς της Ι. Συνόδου. Εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος το 1974. Έλαβε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό. Συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό τύπο και σε εφημερίδες. Το 1998 εξελέγη υπό της σεπτής Ιεραρχίας Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Κοιμήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2008 στην Αθήνα σε ηλικία 69 ετών.

Τα μηνύματα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου αδιαμφισβήτητα έχουν μείνει στην ιστορία της Εκκλησίας και του Έθνους. Δεν ήταν μόνο ένας ηγέτης πνευματικός αλλά και μια ξεχωριστή προσωπικότητα που η υπεροχής της και η δυναμική της δεν άφηνε κανέναν ασυγκίνητο. Ο λόγος του συγκλόνιζε όλους τους πιστούς βρίσκοντας ανταπόκριση ακόμα και στην καρδιά της νεολαίας.

Επίσης τελέσθηκε το Μνημόσυνο του σεβαστού π. Ευστρατίου Παπαχρήστου, κατά σάρκα πατρός του σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.