Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Επιστολή για την δημιουργία τράπεζας τροφίμων στην ενορία μας.


                                                                                        
 Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Αγρινίου


Αγαπητοί μου αδερφοί,

Αυτές τις πνευματικές και άγιες ημέρες που πλησιάζουν, η Εκκλησία μας τις θέσπισε με τόση σοφία και εμπειρία από την χάρη του Αγίου Πνεύματος, όχι για να γίνονται αιτία κοσμικών διασκεδάσεων, αλλά για να μας δώσουν την ευκαιρία να ωφεληθούμε πνευματικά και να ενωθούμε με τον Τριαδικό Θεό μας. Όλα μας τα προσφέρει η Εκκλησία για την σωτηρία μας! Τα μέσα για τον προσωπικό μας αγιασμό, όπως τη νηστεία, την προσευχή, την μετάνοια, αλλά και τον τρόπο να δείξουμε την αγάπη μας προς τον πλησίον, όπως τη φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη και τη φιλευσπλαχνία.
Ως εφημέριος της ενορίας του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Αγρινίου προσεύχομαι για την πνευματική προκοπή όλων των ενοριτών. Αγωνιώ, όμως, και για να μην λείπουν τουλάχιστον τα αναγκαία από κάθε σπίτι, εδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων.
Γνωρίζω ότι στερείσθε. Στην ίδια κοινωνία ζούμε, όπου τα καθημερινά οικονομικά μέτρα και η ανεργία βουλιάζουν στη δυστυχία όλο και περισσότερους από εμάς και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Χτυπάω, όμως, την πόρτα κάθε σπιτιού και ζητάω προσωπικά από τον καθένα βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο αδελφό μας. Δεν ζητάω, ούτε ποτέ θα ζητήσω προσωπικά οτιδήποτε υλικό. Παρακαλώ τον κάθε έναν ξεχωριστά, να σκεφτούμε όσους έχουν ανάγκη. Σίγουρα υπάρχουν αδερφοί μας πιο αδύνατοι από μας,    οι οποίοι δεν χάνουν την αξιοπρέπειά τους και υπομένουν την ανέχειά τους.
Αυτούς σας καλώ να συμπονέσουμε, να αισθανθούμε και τα χέρια μας να δώσουν ότι μπορούν. «Δώσε στον φτωχό, ώστε, και αν ακόμα εσύ σιωπάς αμέτρητα στόματα να απολογούνται για σένα με την παρουσία και την συνηγορία εκεί της ελεημοσύνης. Λύτρωση της ψυχής είναι η ελεημοσύνη» μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος.
Αδελφοί μου, φέτος, ας μην γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα σαν μια επέτειο.          Να μην φεύγει το πνευματικό νόημα από τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε γιατί ήρθε ο Χριστός στον κόσμο. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να σώσει εμάς. Δεν ήρθε στον κόσμο για να μας δώσει μερικές ιδέες, ένα βιβλίο ή μια καινούργια ιδεολογία, αλλά για να δώσει τον εαυτό Του σε κάθε έναν από μας ξεχωριστά. Έτσι προχωρούμε με παράδειγμα τον ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό.



Στην ευαγγελική περικοπή της μελλούσης Κρίσεως, στη περικοπή της προσφοράς προς τον πλησίον, μας λέει ο ίδιος ο Κύριος μας: «Αμήν λέγω υμίν, εφ΄ όσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25,40). Αληθινά, μας λέει, ότι κάθε τι που κάνατε σε έναν από τους φτωχούς αυτούς αδελφούς μου, που φαίνονται άσημοι και πολύ μικροί, το κάνατε σ΄εμένα. Και αυτά ας τα κάνουμε με προθυμία. «Με την προθυμία, το καλό σου λογαριάζεται σαν διπλό. Η ελεημοσύνη που γίνεται με στενοχώρια ή εξαναγκασμό, είναι άχαρη και άνοστη» αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Έτσι, με την χάρη του Θεού σας καλούμε να ενισχύσετε την Τράπεζα Τροφίμων της Ενορίας μας με τη συλλογή μακράς διαρκείας τροφίμων (όσπρια, γάλα, αλεύρι, ζυμαρικά, ζάχαρη κ.α.), η οποία γίνεται καθημερινά στο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Αγρινίου.

Εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
                   
                                                                 
                                                   Μετ’ ευχών και Αγάπης του σαρκωθέντος Κυρίου μας.

                                                                            Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης.