Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου Αχελώου Ευθυμίου στο Αγρίνιο



Σε κλίμα συγκίνησης και χαρμολύπης πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019, η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου Αχελώου κυρού Ευθυμίου (Στύλιου), όπως ήταν και η επιθυμία του, αφού η καταγωγή του ήταν από το Αγρίνιο.
Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή αρκετών αρχιερέων, καθώς και του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά.
Η σωρός του αειμνήστου Μητροπολίτου Ευθυμίου μεταφέρθηκε στο Αγρίνιο, όπου έγινε η ταφή, όπισθεν του Ιερού Βήματος του παλαιού Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου, ακριβώς δίπλα από τον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Ευρίπου Βασιλείου, με τον οποίο συνδεόταν με μεγάλη φιλία, ως Αγρινιώτες, από τα παιδικά τους χρόνια.
Εντός του Ιερού Ναού, προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση (τρισάγιο) από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρωην Άρτης κ. Ιγνάτιο και τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, όπου αρκετοί πιστοί έσπευσαν να λάβουν την ευχή του.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, μιλώντας προς όλους τους πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν τον αείμνηστο Επίσκοπο Ευθύμιο, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εκλιπόντος, τονίζοντας πως «η πόλις του Αγρινίου υποδέχεται σήμερα το μεγάλο και άγιο τέκνο της. Κι εμείς, με πολύ ταπείνωση προπέμπουμε τον πολυσέβαστο Μητροπολίτη Αχελώου κυρό Ευθύμιο στην αιωνία του Θεού Βασιλεία. Προπέμπουμε τον άγιο Μητροπολίτη. Προπέμπουμε τον άξιο και άγιο ποιμένα. Προπέμπουμε τον ορθόδοξο θεολόγο, τον ομολογητή της πίστεως».
«Είναι γεγονός» είπε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, «ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος, μεγάλωσε σε μια αγία οικογένεια και αγάπησε πολύ το Θεό. Ενώ μπορούσε με τα χαρίσματα που είχε, με τις δυνατότητές του, να έχει μια καριέρα άλλη και να ανεβεί ψηλά κατά κόσμον, προτίμησε την σταυρική λυτρωτική πορεία, προτίμησε την στενή πύλη και αφιερώθηκε στην διακονία του Θεού, γιατί αγάπησε πολύ το Θεό μας».  
 Ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε επίσης στο σπουδαίο συγγραφικό και ποιμαντικό έργο που ανέπτυξε ο αείμνηστος, στην πολύχρονη γνωριμία μαζί του, στον θαυμασμό και τον σεβασμό που έτρεφε προς το πρόσωπό του, ενώ τόνισε την βεβαιότητά του ότι μαζί με τον μακαριστό Μητροπολίτη Ευρίπου θα προσεύχονται για όλους μας. Επισήμανε ότι η άμεμπτη ιερατική του διακονία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, γιατί πορεύθηκε «με ταπείνωση, με καθαρότητα, με σεμνότητα, με θυσιαστική αγάπη.. Τον παρακαλούμε να προσεύχεται στις δύσκολες ημέρες, να δείξει ο Θεός μιμητές του κληρικούς, που να αγαπούν τη διακονία, να αγαπούν το Χριστό, να αγαπούν τον άνθρωπο και να ποθούν τη Βασιλεία των Ουρανών».
Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είναι τιμή για το Αγρίνιο που θα ενταφιάσει τον Μητροπολίτη Αχελώου Ευθύμιο και ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την άδεια που παραχώρησε για την ταφή, στον αύλειο χώρο του παλαιού Ι. Ναού Αγίου Χριστοφόρου.
Η ταφή έγινε σε κλίμα συγκίνησης, κατά την οποία οι δύο παρόντες Αρχιερείς, ο ιερός Κλήρος και ο λαός έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη».
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο Βουλευτής Άρτας κ. Γεώργιος Στύλιος, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.