Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ (Φανταστική ιστορία για την πρωταπριλιά)



       

Τον λυπήθηκα τον καημένο τον ιστορικό του μέλλοντος. Βουτηγμένος ατέλειωτους μήνες στις ψηφιακές πλακέτες προσπαθώντας να ανιχνεύσει τεκμήρια για την δεκαετία του 2020-2030, πολλά χρόνια δηλαδή πριν. Δεν του έφταναν μόνο οι ειδήσεις, έπρεπε να ερευνήσει και τα αρχεία κοινωνικής δικτύωσης. Και όχι μόνο αυτά, αλλά και τα σχόλια που άφηναν κάτω από αναρτήσεις σε «τοίχους». Πολύ υλικό, αλλά μπερδεμένο... Αφιέρωσε και ένα κεφάλαιο για την εκκλησιαστική ιστορία. Μα τι να γράψει; Κι εκεί οι απόψεις πολλές, διαφορετικές και κάπου μπερδεμένες. «Δύσκολη η δεκαετία 20-30» σκέφτηκε. Άλλωστε τόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε. Κανείς δεν ζει πλέον και κανείς δεν θυμάται τι έγινε τότε, τόσο παλιά.  

       Τελικά ξεκίνησε να γράφει: «Την εποχή εκείνη παρουσιάσθηκε μια νέα αίρεση, η “κοινωνιομαχία”. Η αίρεση αυτή έμοιαζε με μια άλλη παλαιότερη η οποία υπήρξε 1178 χρόνια πριν από την δεκαετία 20-30, την εικονομαχία. Όπως η εικονομαχία απαγόρευε τις ιερές εικόνες, έτσι και η  “κοινωνιομαχία” απαγόρευε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την συμμετοχή στην Θεία Κοινωνία. Οι ορθόδοξοι πιστοί μπορούσαν να τελούν κάθε ακολουθία ως ατομική προσευχή, όχι όμως την Θεία Λειτουργία. Όπως με την εικονομαχία καθηλώθηκαν οι ιερές εικόνες, έτσι και με την “κοινωνιομαχία” αφαιρέθηκαν τα αρτοφόρια και τα δισκοπότηρα από τις Εκκλησίες και σφραγίσθηκαν οι προθέσεις. Και όπως η εικονομαχία επεβλήθη με την δύναμη των όπλων, έτσι και η “κοινωνιομαχία” επεβλήθη με την αστυνομία και την δημοτική αστυνομία. Όσοι λειτουργούσαν μυστικά και κρυφά είχαν επιπτώσεις. Όπως στην εικονομαχία όσοι αγιογραφούσαν κρυφά, όταν τους έπιαναν τους έκοβαν τα δάχτυλα ή τους τύφλωναν για να μην αγιογραφούν, έτσι και στους «κοινωνιολάτρες» τους αδρανοποιούσαν με λέιζερ την γλώσσα για να μην μπορούν να λειτουργούν και να γεύονται την Θεία Κοινωνία. Επειδή όμως ήταν δυνατή η πίστη των «κοινωνιολατρών» και συνέχιζαν να λειτουργούν, τότε επινοήθηκε ένα νέο πιο αυστηρό μέτρο. Τους επεβλήθη τέτοιο πρόστιμο που υπερέβαινε την αξία της προσωπικής τους περιουσίας».

       Και ολοκληρώνει το κεφάλαιο αυτό ο ιστορικός του μέλλοντος: «Σε έρευνα που πραγματοποίησα στις λίστες με τα πρόστιμα στα ψηφιακά αρχεία της εφορίας της δεκαετίας εκείνης, βρήκα χιλιάδες καταγεγραμμένα ονόματα «κοινωνιολατρών» ομολογητών. Τα ονόματα αυτών έχουν διασωθεί και στο “Μετανεωτερικό Μαρτυρολόγιο” του έτους 2050». 
    Γεροευστράτιος.