Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Συγκέντρωση τροφίμων στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Αγρινίου

 


Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού αξιωθήκαμε και φέτος να διέλθουμε το στάδιο των πνευματικών αγώνων και αρετών, την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία φτάνει στο τέλος της.

Σε λίγες ημέρες θα ατενίσουμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, από αγάπη προς εμάς, να παθαίνει, να σταυρώνεται και με τον θάνατό Του επάνω στο Σταυρό να πατάει τον θάνατο και να ανασταίνεται!  

Αυτόν τον Κύριο θα ακολουθήσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, την αγιότερη και κατανυκτικότερη εβδομάδα του χρόνου. Με τη νηστεία μας, την προσευχή μας, τη μετάνοια μας, τον αγώνα μας θα προσπαθήσουμε να συμπορευθούμε μαζί Του, όπως όσοι τον πίστεψαν, τον αγάπησαν και τον ακολούθησαν τότε στην πορεία Του προς τον Γολγοθά.

Αλλά και κάτι ακόμα θέλει ο Χριστός μας από εμάς που επιθυμούμε να είμαστε ακόλουθοί και μαθητές Του. Θέλει να φέρουμε πάνω μας ένα χαρακτηριστικό το οποίο μόνο οι μαθητές Του το έχουν. Ένα διακριτικό το οποίο θα μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους πάντες. Να έχουμε αγάπη ο ένας για τον άλλον! «Εν τούτω γνώσονται πάντες ότι έμοι μαθηταί έστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις» (Ιωα. 13,35).

Σήμερα όπου η πανδημία του covid-19 έχει τρομοκρατήσει ολόκληρη την οικουμένη και τις συνέπειες της τις βλέπουμε και τις ζούμε καθημερινά γύρω μας, όπου συνάνθρωποί μας υποφέρουν και βυθίζονται όλο και περισσότερο στη θλίψη, σήμερα εμείς να τους δείξουμε την αγάπη μας.

«Είδες τον αδελφόν σου; Είδες Κύριον τον Θεόν σου!» μας διδάσκει η πατερική παράδοση. Ας προσφέρουμε λοιπόν έστω και το ελάχιστο που μπορούμε για να έχει τα απαραίτητα το πασχαλινό τραπέζι των οικογενειών που έχουν ανάγκη την βοήθειά μας.

Γνωρίζω ότι όλοι δυσκολευόμαστε. Ότι η φτώχεια πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Η δυσκολία όμως δεν μας εμποδίζει να είμαστε ελεήμονες, διότι η αγάπη και η φιλανθρωπία είναι υπόθεση καρδιάς και όχι χρημάτων. «Παρηγόρησε ο γερός τον άρρωστο, ο πλούσιος τον φτωχό, ο όρθιος τον πεσμένο, ο χαρούμενος τον λυπημένο, ο ευτυχισμένος τον δυστυχισμένο» προτρέπει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ας παρηγορήσουμε με την έμπρακτη αγάπη μας τους πάσχοντες αδελφούς μας.

Για τον λόγο αυτό, σας παρακαλώ, ιδιαίτερα αυτές τις άγιες ημέρες που έρχονται, ας ενισχύσουμε ο κάθε ένας με τρόφιμα μακράς διαρκείας (όσπρια, γάλα, αλεύρι, ζυμαρικά, ζάχαρη κ.α.) την Τράπεζα Τροφίμων της ενορίας μας. Έτσι η χαρά μας θα είναι μεγάλη, διότι σύμφωνα με τον  Όσιο Ισαάκ τον Σύρο «όταν, λοιπόν, δώσεις ελεημοσύνη, χαίρε και ευφραίνου και πες δόξα σοι ο Θεός, ότι με αξίωσες να βρω και να αναπαύσω έναν φτωχό».

Η συγκέντρωση των τροφίμων πραγματοποιείται καθημερινά στο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Αγρινίου.

                               Άγιο Πάσχα και καλή Ανάσταση                                      

Ο Εφημέριος σας 

Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης